Una Franja d’història

Els béns de la Franja, l’origen de les quatre barres, Regne versus Comtat, la numeració dels reis, el català a l’Aragó, i un llarg etcètera més són les nombroses polèmiques històriques que acompanyen un territori fronterer, com la Franja de Ponent, que n’ha fet i fa el paper de frontissa entre dos territoris més oposats o més agermanats, depenent de l’època, el català i l’aragonès.

Aquestes polèmiques recurrents han emplenat moltes pàgines i quasi han esdevingut “llegendes”molt repetides que són emprades per embolcallar de legitimitat històrica un determinat posicionament polític.   

En aquesta secció, “Una Franja d’història”, intentarem ajudar a treure l’entrellat d’algunes d’elles i ens contestarà a una pregunta mensual sobre la història de la Franja, cruïlla entre Aragó i Catalunya, d’una manera divulgativa però amb rigor acadèmic.

Les dues primeres entregues són obra d’en:Jacinto Bonales (Tremp, 1969), resident a Mequinensa, és doctor en història i fa dècades que es dedica a la recerca històrica i la gestió del patrimoni, sobretot en l’àmbit local i comarcal. Ha publicat diverses obres en aquesta temàtica. Escriu sobre la història mequinensana al blog “Al-Miknasiyya”

GENER:

Sobre el conflicte de l’art sacre de la Franja _Jacinto Bonales

FEBRER:
Sobre l’orígen del símbol de les quatre barres_Jacinto Bonales

MARÇ:

Sobre el català i l’ús de les llengües a la Corona d’Aragó_Òscar Adamuz
Assessorament històric:Marcel A.Farinelli

ABRIL:

Sobre la unió de Catalunya i Aragó_Òscar Adamuz
Assessorament històric:Marcel A.Farinelli

MAIG:

Corona d’Aragó o Confederació catalano-aragonesa?_Marc Pons
Publicació original a: el Nacional.cat

SETEMBRE:

Catalunya i Aragó signen l’acord de confederació_Marc Pons
Publicació original a el Nacional.cat